Verantwoord Evenementen

Beveilig uw event in 7 essentiële stappen

Rik Hoogendoorn
woensdag, 6 december 2017

De aard van eventbeveiliging is in de afgelopen jaren drastisch veranderd. Door aanslagen, schietpartijen en de toenemende invloed van cybercrime is de dreiging veranderd. Wat kun je vandaag doen om je event goed te beveiligen en tegelijkertijd bezoekers een zo prettig mogelijke tijd te bezorgen?

  • Zet veiligheid centraal
    Was veiligheid vroeger vaak een sluitpost op de begroting, tegenwoordig is het een onderwerp dat tot in de boardroom aandacht krijgt. En terecht. Het gevaar komt van verschillende kanten en kan enorm ontwrichtend zijn. De verdrietige bewijzen daarvan zien we bijna wekelijks op het nieuws. En dat is alleen nog wat we zien. Wat we niet zien, zijn de afgewende rampen en de afgeketste cyberaanvallen. We zijn kwetsbaar. Gelukkig is er veel dat we kunnen doen om samen evenementen veilig te houden. Maak veiligheid daarom een integraal onderdeel van je plan, vanaf dag 1.
  • Start met een risico-analyse
    Alles begint met het onderkennen van risico’s. Wij gebruiken daarvoor bij elk evenement een eenvoudige lijst met zeven vragen. De antwoorden geven een indicatie van de risicofactoren van het evenement. Bijvoorbeeld: wat zijn de aantallen mensen, wat is de achtergrond van de organisatie, zijn er omstreden sprekers of gasten, heeft het onderwerp een politieke lading? Als een van de vragen een rood vlaggetje oplevert, besteden we daar extra aandacht aan. Deze check is belangrijk om niets over het hoofd te zien. Onlangs hadden we bijvoorbeeld een leuk evenement met 400 kinderen. Niets aan de hand, op het eerste gezicht. Het ging echter om kinderen met een specifieke religieuze achtergrond. Dan weet je dat er een extra risico is. Daar houden we rekening mee.
  • Werk samen met IT
    De dreiging van aanslagen is de laatste jaren zichtbaar toegenomen. Minder zichtbaar, maar minstens zo belangrijk, is de dreiging van cybercrime of cyberaanvallen. Een recent security-event in RAI Amsterdam besteedde daar aandacht aan. Extra riskant is, dat de fysieke en digitale wereld in elkaar verweven zijn. Een digitale aanval kan enorme gevolgen hebben. Security is daarom geen zaak van de Manager Safety & Security alleen. Ik werk nauw samen met onze Manager IT, Bret Baas. Het belangrijkste uitgangspunt: geef indringers geen kans. Zorg dat je eigen IT-systeem niet in open verbinding staat met de systemen van bijvoorbeeld bezoekers of exposanten. Zo voorkom je ‘besmetting’ in geval van een hack of aanval.