expo talent NL
Evenementen

Nieuwe stichting ExpoTalent stimuleert innovatieve beursconcepten

vrijdag, 28 juni 2024

Bij het ontwikkelen van een nieuw beursconcept komt veel kijken. Om de drempel bij het organiseren van een nieuwe vak- of consumentenbeurs te verlagen is onlangs de stichting ExpoTalent opgericht. De stichting biedt kosteloos deskundig advies en praktische ondersteuning aan iedereen met een veelbelovend idee voor een nieuwe beurs. Het doel: de evenementenindustrie in staat stellen zich te blijven vernieuwen en in te kunnen spelen op ontwikkelingen in de markt. ExpoTalent is een initiatief van beursprofessionals Ton Otten, Ids Boersma en Gert-Jan van den Nieuwenhoff en wordt financieel ondersteund door Koninklijke Jaarbeurs, RAI Amsterdam en Rotterdam Ahoy.

Van veelbelovend idee tot beurs
ExpoTalent is een non-profit initiatief gericht op het verlagen van de drempel voor het organiseren van nieuwe vak- en consumentenbeurzen. Door gratis deskundig advies en praktische ondersteuning te bieden, streeft ExpoTalent ernaar de evenementenindustrie te helpen bij het van de grond krijgen van nieuwe beursconcepten. Ids Boersma, mede-initiatiefnemer: “Beurzen spelen vandaag de dag nog steeds een zeer belangrijke rol in de maatschappij. Het is de plek waar mensen samenkomen, handel wordt gedreven en kennis wordt gedeeld. Maar ook voor de beurzenindustrie is het belangrijk om te blijven innoveren. In de praktijk blijkt dat mensen bij het ontwikkelen van een nieuw beursconcept tegen veel obstakels aanlopen. Om deze obstakels weg te nemen hebben we ExpoTalent opgericht. Met onze kennis en expertise adviseren we mensen hun idee uit te werken tot een ware vak- of consumentenbeurs.” 

Kennis van beurzen
De oprichters van ExpoTalent hebben jarenlang hun sporen verdiend in beurzenland. Ton Otten, mede-initiatiefnemer: “We zijn zeer ingenomen met de financiële steun van Jaarbeurs, RAI en Rotterdam Ahoy, waardoor wij onze expertise kosteloos aan kunnen bieden aan iedereen met een innovatief beursidee, maar de weg naar realisatie niet goed kent. Ik benadruk dat ExpoTalent zich richt op de gehele Nederlandse beurzenbranche en niet alleen op de locaties in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Gert-Jan van den Nieuwenhoff, mede-initiatiefnemer: “ExpoTalent richt zich zowel op innovatieve beursconcepten als op aanstomend talent. Denk aan studenten, innovatieve ondernemers en brancheorganisaties. Als mensen denken dat ze een gaaf beursidee hebben, nodigen we ze van harte uit om zich aan te melden. Ik zie ernaar uit om aan de slag te gaan!”

Bio initiatiefnemers ExpoTalent
Ids Boersma heeft een achtergrond in (internationale) marketing en heeft in totaal 25 jaar voor RAI Amsterdam gewerkt. Hier begon hij zijn carrière als Communicatiemanager. Daarna is hij Beursmanager geworden en vervolgens Business Unit Manager van de Maritieme Product Group met onder meer beurzen als de HISWA en de Dubai Boat Show. Met de opkomst van Internet is Boersma gevraagd om de opzet en ontwikkeling van online media in goede banen te leiden als Directeur Online. Hierna is hij verantwoordelijk geworden voor alle internationale activiteiten van de RAI als Director International. En tenslotte is Boersma benoemd als Algemeen Directeur van de divisie Beurzen, in die hoedanigheid maakte hij deel uit van de hoofddirectie van RAI Amsterdam.

Ton Otten begon zijn carrière in 1984 als Business Controller bij Koninklijke Jaarbeurs en heeft zich aldaar ontwikkeld tot Finance Director, Managing Director en Director International. De afgelopen twintig jaren stonden vooral in het teken van het realiseren van de groei van de buitenlandse investeringen in China en Zuid-Oost Azië. 

Gert-Jan van den Nieuwenhoff startte zijn carrière in de reisbranche. In 1988 was hij projectmanager bij MECC Maastricht en later hoofd Congreszaken. Vervolgens is hij vier jaar adjunct Directeur geweest van Koningshof waarna hij van 2001 tot 2019 general manager was van Rotterdam Ahoy. Tevens is Gert-Jan jarenlang voorzitter geweest van ICCA Nederland en CLC Vecta.