RAI Amsterdam zet een nieuwe standaard. In een stap naar meer inclusiviteit en gelijkwaardigheid kondigt de beurs- en congresorganisatie aan dat de stagevergoeding voor zowel MBO- als HBO- studenten gelijkgetrokken wordt. Ook zullen alle sollicitaties vanaf deze maand anoniem zijn. Met deze maatregelen hoopt RAI Amsterdam bij te dragen aan een inclusievere arbeidsmarkt en toont het haar inzet voor eerlijke waardering voor alle stagiairs, ongeacht hun opleidingsniveau.
Terwijl de meeste bedrijven hun vergoedingen baseren op het opleidingsniveau, kiest RAI Amsterdam bewust voor een inclusieve aanpak. "Wij geloven dat alle stagiairs, ongeacht hun opleiding, waardevolle bijdragen leveren aan ons bedrijf. Het gelijktrekken van de stagevergoeding weerspiegelt onze waardering voor deze inzet," aldus Bianca van den Oever, Manager HR bij RAI Amsterdam.
Ondersteund door de politiek RAI Amsterdam brengt het nieuwe beleid naar buiten op 1 oktober, World Diversity Day. De beslissing volgt na interne evaluaties over de waarde van stageplaatsen. "Wij zien stagiairs als volwaardige teamleden die innovatie en creativiteit inbrengen," aldus Van den Oever. “Een eerlijke behandeling en waardering van stagiairs op elk niveau draagt bij aan hun ontwikkeling én aan het succes van ons bedrijf. Bovendien hopen we door deze stap uiteindelijk bij te dragen aan een inclusievere arbeidsmarkt”. Impact op stagiairs
RAI Amsterdam nodigt andere bedrijven uit om dit voorbeeld te volgen en de manier waarop stagiairs worden beloond te heroverwegen. "We hopen dat deze beslissing een positieve impact zal hebben op het welzijn van stagiairs en dat het anderen zal inspireren om gelijke beloning hoog op de agenda te zetten”.
De maatregelen zijn bedoeld voor meer inclusiviteit en diversiteit binnen het Amsterdamse bedrijf. Met anonieme sollicitaties, dus zonder naam en foto, zullen kandidaten puur beoordeeld worden op de inhoud. En de herwaardering van de stagiairs sluit naadloos aan bij de visie van wethouder Sofyan Mbarki, die onlangs nog benadrukte hoe essentieel vakmensen zijn voor onze economie: "Zonder MBO-ers ziet onze economie er echt heel anders uit. Het is goed dat we ons realiseren hoe belangrijk deze doelgroep is en dat studenten bewust worden van hun waardevolle bijdrage aan de maatschappij". (Bron: AT5)
De verhoging van de stagevergoeding voor MBO-studenten naar €750,- per maand zorgt voor een gelijk speelveld. Traditioneel lagen de stagevergoedingen voor MBO-studenten lager dan voor HBO-studenten, terwijl de verantwoordelijkheden vergelijkbaar zijn. Deze nieuwe maatregel maakt RAI Amsterdam een aantrekkelijke stageplek voor studenten op elk niveau, wat de diversiteit en kwaliteit van het stagiairsbestand vergroot.