RAI Amsterdam en Bereid met Zorg werken samen tegen verspilling
Bereid met Zorg en RAI Food & Beverage lanceren een project om food waste tegen te gaan.
Bij grote evenementen is het moeilijk om precies de juiste hoeveelheid eten te bereiden, dus blijft er wel eens wat over. Maar wat als we deze waardevolle grondstoffen niet als afval zien, maar als een kans? RAI Amsterdam en Bereid met Zorg bundelen hun krachten in een circulair project waarin verspilling voorkomen wordt.
Wat overblijft aan groenten, fruit en andere grondstoffen van evenementen bij de RAI krijgt bij Bereid met Zorg een tweede leven. Ze verwerken deze ingrediënten tot nieuwe, smaakvolle producten. De eerste creatie is een heerlijke klassieker: Bananenbrood! Maar er volgen snel nog meer smaakvolle producten zoals appelcake, wortelcake en nog veel meer.
Slogan van het project: Maatschappelijk vervaardigd en circulair gebakken
Wat eerder reststroom was, wordt nu de basis voor nieuwe, ambachtelijke producten. Geen afval, maar waarde. Samen met Bereid met Zorg laten we zien dat grote evenementen niet alleen een bruisende plek van ontmoeting en innovatie zijn, maar ook een voorbeeld van circulair en maatschappelijk ondernemen. Samen met Bereid met Zorg zetten we verspilling om in waarde, met respect voor onze planeet en toekomstige generaties, zodat we onze ecologische voetafdruk te verminderen.
Bij Bereid met Zorg worden met en door mensen met ondersteuningsbehoefte kant-en-klare maaltijden, halffabricaten (maaltijdcomponenten) en patisserie van topkwaliteit geproduceerd.
Dit doen ze voor zorg- en welzijnsinstellingen, de horeca, eventlocaties, reguliere bedrijven, scholen, kinderdagverblijven en voor bedrijven met een SROI-Invulling. Bereid met Zorg combineert dat waar zij goed in zijn; koken, samenwerken, participeren, opleiden en begeleiden en gebruiken daar het eten voor als middel.
In de professionele productiekeukens werken mensen met ondersteuningsbehoefte in hun eigen tempo, onder begeleiding van ervaren vakmensen. Ze wennen aan werkritme, leren samenwerken en ontdekken wat ze kunnen. Dit draagt niet alleen bij aan hun vaardigheden, maar ook aan hun zelfvertrouwen en welzijn. Werken wordt weer iets om trots op te zijn. Om hun persoonlijke en professionele ontwikkeling verder te ondersteunen, verzorgt Bereid met Zorg opleidingen, cursussen en workshops. Bereid met Zorg streeft ernaar dat deze medewerkers door- en uitstromen naar reguliere banen op de arbeidsmarkt. Doorstromen mag, maar hoeft niet. Werken en ontwikkelen in eigen tempo staat voorop. Bereid met Zorg zet zich in voor een duurzame en circulaire voedselketen. Ze werken met lokale leveranciers, verwerken reststromen, maken gebruik van seizoen producten en van innovatieve oplossingen om verspilling te verminderen.
Daarnaast start Bereid met Zorg binnenkort samenwerkingen met boeren om over-oogst te redden en hier nieuwe producten van te maken. Zo zorgen we voor een positieve win-win situatie voor iedereen.
Geen voedselverspilling, maar hergebruik waar het kan en waarde creëren.